Leheloend

laupäev, 1. oktoober 2016

Aktiivsed tsüklonid põhjustasid Eestis tormist ilma

Nädala teine pool oli tsüklonite päralt. Alates 28. septembrist hakkasid Eesti ilma kujundama Atlandi ookeanilt järjestikku saabunud aktiivsed madalrõhkkonnad (tsüklonid). Need tõid meile tuulise ja sajuse ilma. Tormituuled murdsid mitmel pool puid ja langetasid isegi elektriliine.
Kolmapäeval (28.09.) jõudis Norra merele aktiivne tsüklon, mis suundus piki Norra rannikut edasi kirdesse. Selle lohk ulatus ka Eesti kohale ja muutis meie ilma pilviseks, lisaks suurenes sajutõenäosus. Päeva jooksul tugevnes aegamisi lõuna- ja kagutuul. Saartel ja rannikualadel ulatusid puhangud kohati kuni 20 meetrini sekundis, sisemaal oli ilm samal ajal tunduvalt rahulikum.
Neljapäeval (29.09.) ei toonud veel endaga kaasa suuremat ilma muutust. Atlandilt oli oodata uue osatsükloni saabumist. Prognooside kohaselt pidi see muutuma väga aktiivseks ning laienema jõuliselt üle Skandinaavia ja Läänemere. Täpselt nii juhtuski. Pärastlõunal algas Eesti rannikuvetes ja hiljem sisemaal kiire edelatuule tugevnemine. Saartel ja rannikualadel ulatusid hilistel õhtutundidel kõige tugevamad tuuleiilid maksimaalselt kuni 22 meetrini sekundis, sisemaal kuni 15 meetrini sekundis. Ööl vastu reedet jätkus merel ja Mandri-Eestis tuule tugevnemine.



Tsüklon nimega Walpurga tõi 30. septembril Eestisse tormise ilma

Reede (30.09.) öösel moodustus Skandinaavia kohal uus aktiivne osatsüklon, mis asus ka Eesti ilma kujundama. Selle mõjusfääris oil ilm meil sagedaste vihmahoogudega ja üsna tormine, kohati sadas isegi rahet. Ennelõunal registreerisid välgudetektorid pilv-maa välke Soome lahe kohal, Viljandi- ja Tartumaal. Üldiselt lõõtsus väga tugev edelatuul, puhanguid oli sisemaal 15-21, rannikul 20-24, vastu Läänemerd ning Soome ja Liivi lahel iiliti kuni 26 meetrit sekundis. Päeva kõige tugevam tuulepuhang fikseeriti Vaindloo saarel, milleks oli 26,5 meetrit sekundis.


Rünksajupilv Lääne-Virumaale Kariväravale jõudmas 30.09.2016

Andmed tuule tugevuse kohta Eestis kell 16:00 (30.09.2016)

Labiilses ja võrdlemisi jahedas õhumassis arenesid aktiivse tsükloni tagalas mere kohal ööl vastu 1.10.2016 suured rünksajupilved, mis põhjustasid kohati mõõdukat või tugevat vihmasadu, pagituult, rahet ja isegi välke. Laupäeva päeval oli ilm veel tuuline, kohati sadas hoovihma ja teatati ka rahest.

Äike ja virmaliste kuma Lääne-Virumaal Simunas ööl vastu 1.10.2016 (Foto: Janek Pärn)

1 kommentaar: