Leheloend

teisipäev, 19. november 2013

Hästi lõppenud äikesehuviliste kokkutulek!

Juba enne 16. novembrit plaaniti korraldada äikesehuviliste kokkutulek. Korraldamise ajal mõtlesime, et kui palju inimesi oleks üldse tulemas. Alguses oli kindlalt osalejate arv 10, aga mõned päevad hiljem saabusid meile teated, et huvilisi on veel tulemas. Osad inimesed tulid lausa Lõuna-Eestist kohale. Lõpp arvuks saime lausa üle 20 äikesehuvilise, mis oli ikka suur üllatus meie jaoks. Kokkutulek leidis aset Tallinnas ilm.ee kontoris. Huvilistel palusime kohale tulla kella 14:00-ks. Kõigile näidati isegi internetis ilm.ee kontori asukoht. Osad inimesed teadsid kontori asukohta juba varemgi, aga paljud külastasid seda esimest korda. Pean tunnistama, et ka mina polnud varem ilm.ee kontorisse sattunud. Siin juures sooviksin tänada Jüri Kameniku, kes oli nõus mulle rongijaama vastu tulema. Ilma temata ei olekski ma vast kokkutulekule jõudnud. Kell oli saanud 14:00 ja enamus äikesehuvilised viibisid juba ilm.ee kontoris. Hiljem saabus äikesehuviliste kokkutulekule ka loodusajakirjanik Helen Arusoo.
    Äikesehuviliste kokkutuleku kava nägi selline välja, et kõigepealt tehti meile kahe gümnaasiumi õpilase poolt keemiakatseid ja hiljem oli kõigil äikesekoolitus. Keemiakatsed olid väga huvitavad ja toredad ning nii mõnigi sai midagi uut keemiast teada. Kuid äikesekoolituse oli planeerinud ja koostanud Jüri Kamenik. Äikesekoolituse sissejuhatuseks rääkis Jüri meile äikese ja välgu olemusest ning selle tekkest. Peale selle oli tal plaanis rääkida pilvedest ja nende seosest äikesega. Kõigile huvilistele näidati erinevaid pilvepilte ja kõige uhkemateks fotodeks osutusid rünksajupilved ja mõned ülirünksajupilved. Jutt muutus veelgi huvitavamaks ja põnevamaks siis, kui Jüri  rääkis meile suvel peetud äikesejahtidest. Tema kõige põnevamaks äikesejahiks osutus sel aastal  9. august, mil võimas joonpagi oli saabumas Eestisse. Äikesejahti pidas ta sel päeval koos Helen Arusooga. Tol ööl registreeriti minutis ligi 1200 välku. Nemad kohtusid selle võimsa äikesega Haapsalus. Jüri näitas meile ka fotosid sellest äikesejahist ning mina isiklikult olin ka tema äikesejahi videot näinud, mille ta oli suutnud jäädvustada. Peale selle arutasime me ka välgusarnastenähtuste ja keravälkude üle. Keravälkude juures osutus kõige põnevamaks see, et ühed inimesed olid näinud 30. mail Eestis auto suurust keravälku.
   Kokkuvõteks võin öelda, et kogu kokkutulek oli väärt korraldamist. Äikesehuvilised said üksteisega tutvust teha ja enda äikse kogemustest nii mõndagi rääkida. Jüri esitluses oli väga palju uut infot minu jaoks ning kindlast pistsid ka teised midagi uut enda kõrva taha. Enne äraminekut pakuti kõigile ka magusat kringilt, mis viis lausa keela alla. Mina tänan kõiki osalejaid, keemiakatse tegijaid ja eriti Jüri Kameniku selle äikesekoolituse eest! Me loodame, et tulevikus saame jälle midagi taolist korraldada! 

Keemiakatsete video ja äikesekoolituse videod leiate minu kanalilt, head vaatamist!
http://www.youtube.com/user/LoodusVaatleja/videos

Mõned fotod ka äikesehuviliste kokkutulekust:
 Foto: Kaarel Virroja

Foto: Kaarel Virroja

Foto: Kaarel Virroja

 Foto: Jüri Kamenik

 Foto: Jüri Kamenik

 Foto: Jüri Kamenik

Foto: Jüri Kamenik

7 kommentaari:

  1. Siiski oli 2 põhikorraldajat mitte 1. Muidu tekst hea.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah vasta tõele, minu viga. Teine põhikorraldaja oli Kaarel Virroja.

      Kustuta
  2. Jah, väga tore, et muljed on olemas. Õnneks on teine korraldaja ka nüüd mainitud. Peatselt saab ka ettekande slaidid veebi.
    Loodetavasti saab juba mais hooaja algust sarnaselt tähistada.

    VastaKustuta
  3. Oleks lähe küll. Kui kevadel midagi samalaadset toimuks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aga mais siis võiks see Tartus toimuda sarnaselt tsüklonaalsete tormide konverentsiga, mis oli 10. jaanuaril.

      Kustuta
    2. See oleks väga hea,kui Tartus toimub.
      Tuleks üritus peaaegu koju kätte.

      Kustuta