Leheloend

teisipäev, 5. detsember 2017

Uus osatsüklon muudab ilma pilvisemaks ja sajusemaks (5.-6.12.2017)

Käesoleva nädala alguseks jõudis põhja poolt Eestisse artkiline õhumass. Järgnevatel päevadel tuleb ilm valdavalt jahedapoolne ja paljudes kohtades on oodata lumelisa.
5. detsembril suureneb Läänemere regioonis madalrõhkkonna mõju. Ilmamudelite prognooside kohaselt moodustub õhtusel ajal Soome lahe kohal või Hiiumaa lähistel uus osatsüklon. See laieneb Eesti kohale ja peaks liikuma siit liikuma edasi aegamisi kagusse Lääne-Venemaa aladele või täpselt Läti kohale. Selle mõjul paisub edelatuul ja lõunatuul tugevamaks. Läänemerel, saarte ümbruses ja Liivi lahel on oodata tuulepuhanguid kohati 15-20 m/s. Kui osatsüklon oma keskemega Mandri-Eesti kohale laieneb, siis paljudes kohtades on tuul valdavalt nõrk. Öösel pöördub juba tuul järk-järgult loode ja läände. Vastu varahommikut hakkab tuul tasapisi nõrgenema merel ja saartel.
Lisaks tuule tugevnemisele muutub ilm ka pilvisemaks ja sajusemaks. Madalrõhulohk toob endaga kaasa nii vihma, lörtsi kui ka lund. Sajutsoon jõuab juba õhtuks loodest Läänemere kohalt saartele ja Loode-Eestisse ning levib sealt edasi kagusse. Lääne-Eestis ning Eesti loodeosas sajab peamiselt vihma ja märga lund. Hilisõhtuks liigub sajuvöönd juba sügavale sisemaale. Sadu läheb kõikjal üle lumeks.
Ööl vastu 6. detsembrit sajab paljudes kohtades mõõdukat või tugevat lund. Tihedas lumesajus muutuvad teeolud lumiseks ja libedaks, lisaks halveneb kohati nähtavus. Kõigest ühe ööga võib sadada mitmel pool mandril 5-10 cm lund. Ei saa välistada, et üksikutes kohtades osutub see number isegi suuremaks ehk siis üle 10 cm. Seega liikluses soovitame olla tähelepanelikum ja mitte kiirustada. Õhutemperatuur langeb ka 0 kraadist madalamale. Püsib märkimisväärne libeduseoht. Kolmapäeva hommikul ei ole välistatud paiguti kuni 3 kraadi külma. Neljapäeval jõuab ajutiselt Eesti kohale soe õhumass, mistõttu õhutemperatuur tõuseb mitmel pool plusspoolele. Kuid juba reedel jõuab Eestisse taas artkiline õhumass. Nädalavahetuse ilm saab olema jahedapoolne ja kohatiste lumehoogudega.

ICON-EU mudel ennustab samuti mõõdukat lumesadu Eestisse 5. detsembri õhtuks. Kasutatud allikas: wxcharts.eu 
6. detsember: Möödunud ööl liikus aktiivne osatsüklon üle Mandri-Eestis kagusse Lääne-Venemaa poole. Sellega kaasnes mõõdukas ja kohati tugev lumesadu. 6. detsembri hommikul oli lumesügavus Viljandimaal 17 sentimeetrit, Võrumaal 18 sentimeetrit ja Tartumaal 19 sentimeetrit. Siin Tartus akumuleerus pisut üle 15 cm lund. Hommikul oli õhutemperatuur Tartus õhutemperatuur -1 kraadist natukene madalamal. Taevas oli poolpilves, natukene oli päikesepaistet ka näha. Ennelõunal põhjustasid rünksajupilved hooglund. Sadu oli korraks üsna tihe. Päeval oli pilves selgimistega ja võrdlemisi jahe ilm. Sademeid enam ei esinenud. Õhtul langes õhutemperatuur ligi -4 kraadini. Lõuna-Eestis oli kella 22:35 seisuga külma juba ligi 8 kraadi, kuna seal kandis oli taevas märksa selgem.
Järgnevalt on võimalik vaadata ka minu fotosid sellest lumesajust, mis esines Tartu linnas 5.12.2017.
Video tugevast lumesajust Tartus: https://www.youtube.com/watch?v=G5ik0GaSgPg&t=130s

Külm 6. detsembri hilisõhtu Eestis. Allikas: laguja.meteo.net.ee






5. detsember: Kella 20:45 seisuga jätkus mõõdukas või tugev lumesadu mitmel pool Mandri-Eestis. Kui radaripilti vaadata, siis sadu oli sel kellaajal kõige tugevam Kesk-Eestis ja Lõuna-Eestis.


5. detsember: Kella 19 paiku sadas juba mitmel pool Mandri-Eestis mõõdukat lund. Lumesadu oli tugevamaks muutumas. Teeolud olid paljudes kohtades lumised ja kohati üsna libedad. Tihedas lumesajus oli nähtavus piiratud. Saaremaa lääneosas ulatusid tugevamad tuulepuhangud kuni 16 m/s.


5. detsember: Kella 17 ringis oli osatsüklon oma sajuga jõudnud juba Lääne-Eestisse ja Loode-Eestisse. Siin on kuvatõmmis Randvere teekaamerast. Õhtu jooksul levib suurem sadu sisemaale ning on oodata mõõdukat või tugevat lumesadu. Õhutemperatuur langeb aga paljudes kohtades tasapisi miinuspoolele. Näiteks kell 17 oli Lääne-Virumaal Väike-Maarjas õhutemperatuur -2,1 kraadi. Ettevaatust! Sõiduteedel ja kõnniteedel esineb juba kohati kiilasjääd. Siin Tartus on ka teed libedad.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar