Leheloend

kolmapäev, 29. juuli 2015

Juulikuule panevad punkti sagedased sajuhood ja äike

30. juulil ulatus lääne poolt Eestisse suur tsüklon. Eesti kohal oli labiilne õhumass ja seetõttu arenesid juba hommikul mitmel pool rünksajupilved, mis kandsid endaga kaasas tugevaid vihmahooge, rahet ja äikest. Märkimisväärne sadu oli Harjumaal, kus ööpäevaseks sademetehulgaks mõõdeti 56 mm. Mainimata ei tohiks jätta ka Pärnumaad, sest seal sadas Ilmateenistuse andmete kohaselt 41 mm vihma. Ise alustasin hommikul bussiga sõitmist Tallinnast Pärnu suunas. Samal ajal liikus Raplamaale ja Pärnumaale suur rünksajupilvede vöönd, mille all tuli sagedasti paduvihma ning väikese läbimõõduga rahet. Tugeva saju tõttu oli nähtavus kohati häiritud. Endal äikest täheldada ei õnnestunud bussis olles, aga inimeste teadete kohaselt seda ikkagi esines. Päeva jooksul tekkis kogu aeg juurde uusi rünkpilvi ja rünksajupilvi. Välgudetektorid registreerisid välke kõikides maakondades. Märjamaa vallas Ohukotsu külas tabas pilv-maa välk ühe maja korstent ja selle tagajärjel süttis osa katusest. Tuletan meelde, et äikese ajal tule tegemine on väga ohtlik, sest suits on hea elektrijuht. Hilisõhtul tegutsesid mõned suured äikesekolded veel Liivi lahel ja liikusid edasi Pärnumaa poole. Ma pildistasin ja filmisin seda äikesesüsteemi Audru vallas. Samuti täheldati äikest Harjumaal, Läänemaal ning Raplamaal. Varahommikuks need rünksajupilved hajusid ja pärast seda jäi sajuhooge vähemaks. Õhutemperatuur püsis valdavalt alla +20 kraadi. Saadaval on ka video.

Enda jäädvustatud pilt välgust Audru vallas, Pärnumaal 30.07.2015 kell 23:51

Lahe kohal tekkisid suured rünkpilved ja rünksajupilved, mis liikusid edasi sisemaa suunas. Foto on tehtud 30.07.2015 kell 23:49. NB! Foto paremas nurgas on nähtaval ka välgukuma.

Mitmest videotõmmisest kokku pandud foto

Tänavu on inimesed kurtnud jaheda ja sademeterikka suve üle. Antitsüklonite mõju oli seekord nõrk. Läänevoolus meile kandunud tsüklonid hoidsid selle kuu jooksul ilmasid enamasti pilvisena, mõõdukalt soojana ja sagedaste sajuhoogudega. Kuid eelnev väide ei kehti päris iga päeva kohta, sest juuli esimesel nädalal ulatus lõunast Baltimaadesse kuumalaine. Ilmad olid päikesepaistelised ja väheste pilvedega. Päevane õhutemperatuuri näit tõusis mõnel pool kuni +30 kraadini. Lätis ja Leedus oli õhusooja mõne kraadi võrra rohkem kui Eestis. Uuemate ilmamudelite välja arvutuste kohaselt on lootust soojematele ilmadele alles augustikuu esimesel pool. Paraku on sinna veel palju aega ja prognoosid võivad suuresti muutuda. Iga tahes tuleb nendel silma peal hoida.

30. juulil ei ole oodata suuri ilmamuudatusi. Edelast kandub Eestisse veel niisket õhku. Ilm tuleb pilves ning sagedaste sajuhoogudega. Õhumass on meie kohal labiilne ja seetõttu pole päeva jooksul välistatud ka äike. Ühtlasi on ilmamudelid arvutanud välja kõige suurema äikesetõenäosuse just tänaseks. Võimsamate rünksajupilvede all võib sadu kohati tugev olla. Arvestama peab ka tuuleiilidega, mis äikese ajal tavaliselt esinevad. Prognoositavalt saabuvad pilved edelast ja liiguvad edasi pigem kirde või põhja poole. Päevane õhutemperatuur jääb sisemaal valdavalt alla +21 kraadi, rannikualadel on õhusooja mõne kraadi võrra vähem.

Mandri-Eesti on märgitud 1. taseme hoiatuse alla. Põhjuseks on kiiresti ja ootamatult arenevad rünksajupilved. Need võivad põhjustada mitmel pool sademeid ja äikest. Kollane värv on ka mere kohal, sest vertikaalse arenguga pilved saabuvad Läänemere kohalt Eestisse. Sisemaale jõudes muutuvad need arvatavasti aktiivsemaks. Päeva jooksul liiguvad pilved ennustuste kohaselt Soome lahe ja Venemaa poole.

Eksperimentaalne kaart on koostatud 29. juuli hilisõhtul

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar