Leheloend

teisipäev, 21. juuli 2015

Kuumalaine Kesk- ja Lõuna-Euroopas, kas võimalik nõrgemal kujul ka Eestis?

22. juuli erilisi muudatusi ilmas kaasa ei too Lõuna-Euroopas. Päevane termomeetri näit püsib paljudes kohtades endiselt üle +30 kraadi. Piirkonnati võib õhusooja olla kuni +40 kraadi. Türgi Ilmateenistus hoiatab ka oma riiki väga kõrgete õhutemperatuuride eest, seal tuleb mõnel pool sooja 41 kraadi, laupäeval kuni 45 kraadi. Uudistes kirjutati, kuidas Türgis asfalt ja foorid sulavad. Usun, et seda esineb ka teistes riikides, kus see kuumus püsib. Soodsates ilmatingimustes arenevad välja mitmel pool suured äikesekolded, mis võivad põhjustada üleujutusi ja tekitada kahju inimeste varale. Kõrged õhutemperatuurid ja intensiivsed äikesed on ohtlikud ka inimeste tervisele. Kuumus on hakanud levima kiiresti Kesk-Euroopa poole. Täna on oodata näiteks Poolas kuni 27 kraadi sooja, riigi lõunaosas ehk isegi rohkem. Laupäevaks ennustatakse sinna lausa 33 kraadi sooja. Tšehhi Ilmateenistus on ka märkinud enda prognoosis, et õhutemperatuur võib pürgida päevasel ajal nende riigis +30 kraadist kõrgemalegi. Põhja-Euroopas on sooja ikka tunduvalt vähem kui lõuna pool, aga lootust soojematele ilmadele on ka siin. Uute ilmamudelite ennustuste kohaselt jääb näiteks Eesti pühapäeval, 26. juulil sooja sektorisse, kus päevased termomeetri näidud võivad kerkida kuni +25 kraadini. Täpseid numbreid on veel keeruline prognoosida. Iga tahes kasvab ka äikestõenäosus, mis tõrjub pärast kuuma õhumassi meie kohalt minema. Meie ilm on täna võrdlemisi jahe ja pilvine. Siin-seal sajab veel päeval hoovihma. Õhutemperatuur püsib valdavalt alla +20 kraadi. Taevas hakkab õnneks päeva jooksul selginema. Öö tuleb vahelduva pilvisusega ja sademeteta. Juba 23. juulil suureneb meil hoovihmavõimalus, on väike äikeseoht.

Ülevaade kell 19.00-22:00
GFS mudeli viimase väljaarvutuse põhjal on näha, et suurem kuumus jääb tõenäoliselt ära. Parimal juhul on meil oodata sooja 19...25 kraadi. Äikesevihma tõenäosus püsib. Seda ei ole veel täpselt teada, kui palju sooja meil tuleb, aga 30 kraadine kuumus jääb küll ära. 

Läti Ilmateenistuse õhutemperatuuri prognoos 25. juuliks

Ülevaade kell 15:00-18:00
Väga palju välke on mõne tunni jooksul juba registreeritud. Saksamaa lõunaosas püsib 3. taseme hoiatus, kus äikese ajal võib vihma tulla üle 40 mm, pole välistatud tuulepuhangud kuni 33 m/s ja 5 cm läbimõõduga rahe. Allikas: Sat24


Äikeseaktiivsus suureneb iga tunniga. Suuremad äikesesüsteemid asetsevad kella 15.00 seisuga Prantsusmaa lõunaosas ja Itaalias. Need süsteemid liiguvad seal edelast kirdesse. Balkanimaades on ka tekkinud äikesed. Õhutemperatuur on mitmel pool juba +30 kraadist kõrgemale tõusnud.
Allikas: Sat24


Ülevaade kell 11:00-13:00
Allikas: Rootsi Ilmateenistuse õhutemperatuuride prognoos 

Allikas: Türgi Ilmateenistuse õhusooja prognoos

21. juulil on oodata väga kõrgeid õhutemperatuuri näite Lõuna-Euroopas ja eelkõige Balkanimaades, kus soojakraadid pürgivad 30 kraadist kõrgemalegi. Kuumus on jõudnud üle Vahemere Põhja-Aafrika poolt. Näiteks Montenegro, mis asub Aadria merest natukene idas, seal võib õhutemperatuur tõusta päeval kuni +40 kraadini. Selline kuumus on ekstreemne ja võib põhjustada ulatuslikke metsatulekahjusid. Mitte ainult selles riigis, vaid ka mujal Lõuna-Euroopas, kus see suur kuumus püsib veel mitmeid päevi. Mõnel pool on oodata ka frontaalseid äikeseid, mis võivad tuua kaasa kahjustusi. Meteoalarmi kohaselt oli ennelõunase seisuga väljastatud Montenegrole, Ungarile ja osaliselt Horvaatiale 3. taseme hoiatus. Õhk muutub tasapisi soojemaks ka Kesk-Euroopas. Isegi Šveitsi lõunaosas püsib juba 3. taseme hoiatus. Tuletan meelde, et kõrged õhutemperatuurid ja metsatulekahjud on ohuks inimeste tervisele. Probleeme võib valmistada ka asfalti sulamine, veepuudus, õhukvaliteedilangus jms. Eestis on sooja täna kuni 23 kraadi. Taevas on enamasti selge, mõned üksikud rünkpilved võivad tekkida ja tuul on puhanguline. Õhtul alates saartest pilvisus tiheneb ja vihmasadu liigub läänest itta.

Ülevaade kell 20:00-22:00
NOAA (zyGrib) väljavaade 22. juuliks, Lõuna-Euroopas tõuseb õhutemperatuur taas üle +30 kraadi, piirkonnati pole välistatud kuni +40 kraadi. Põhja-Aafrikas on oodata lausa 45 kraadist kuumust, see on väga ekstreemne ja eluohtlik.


Kõrged õhutemperatuuri näidud Ungaris kella 19:00 ajal, meie aja järgi 20:00
Allikas: Ungari Ilmateenistus

Õhtuks oli läinud taevas pilve, enamasti nägi veel kõrgkihtpilvi ja kiudkihtpilvi. Mõned kihtrünkpilved hakkasid ka silma, aga need kaadrisse ei mahtunud. Foto on tehtud Simunas kell 20:24

Suur äikesekolle Sloveenias, radarikajalt on näha tugevat sadu
Allikas: Sloveenia Ilmateenistus
Ülevaade kell 15:00-18:00
Äikesed Lõuna-Euroopas, satelliidipilt kella 18.10 seisuga


Andmed õhutemperatuuri kohta 760 ilmajaamast Itaalias kella 16.00 seisuga
Allikas: Meteo.it

Ühe ilmajaama vaatlusandmed Kreekas, Ithakis. Õhutemperatuur on tõusmas +40 kraadini.
Allikas: penteli.meteo.gr


Õhutemperatuur Lääne-Virumaal, Simunas kella 16.00 seisuga

Ilmkaart, hoiatus ja  õhutemperatuuride prognoosid 21. juulil 2015:
Ilmakaart - Allikas: Horvaatia Ilmateenistus


2. ja 3. taseme hoiatus Montenegros, Meteoalarm

Itaalias võib õhutemperatuur tõusta täna kuni +40 kraadini - Allikas: Meteo.it

Huvitav on vaadata, mida see juuli lõpp meile ilma poolest kaasa tuua võib. Alles hiljuti kõneleti ajakirjanduses "Sahara kuumusest", aga juba järgmisel päeval leiti selle mittetulekule kinnitust. Ajakirjandusel on kombeks tavaliselt asju üle paisutada, vähemalt minule on see silma jäänud.

Seda on osad ilmahuvilised juba mitu nädalat oodanud, et mõni antitsüklon saavutaks suure ülekaalu ja selle mõju avalduks ka meie kohal. Võime ju loota, et läänetsüklonite mõju hakkab nüüd tasapisi nõrgenema. Vihmaseid ja pilves ilmasid on päris palju olnud selle suve jooksul.
Üksikud ilmamudelid on arvutanud välja uue kuumalaine saabumise, seekord kagu või rohkem ida poolt. Eesti kohale võib ulatuda +20 kraadine isoterm, mis tähendaks sisemaal päevasel ajal kuni +30 kraadist kuumust. Väga kõrged õhutemperatuurid soodustavad ka äikeste arengut. Kuumalaine võib 21. juuli seisuga püsida terve nädala alates 27. juulist kuni 2. või 3. augustini. Nii kaua püsiv kuumus võib muutuda juba inimestele ohtlikuks. Ei ole ka välistatud, et see osutub lühemaks ja nõrgemaks. Teise variandi kohaselt jääb suur kuumus hoopis Venemaa aladele ning meist lõuna poole, meid see siis eriti ei mõjuta. Õhutemperatuur püsiks ikka +20 kraadi piires. Tuletan meelde, et sinna on veel kaua aega ja prognoosid on pidevas muutuses. Kui meenutada neid varasemaid "kuumalained", mis oleks pidanud Eestisse jõudma, siis ei saa ka praegusi ennustusi eriti tõepäraseks pidada. Aga kes seda teab? Ühel päeval ennustavad mudelid üht, teisel päeval aga teist. Iga tahes on nüüd põhjust hoida nendel mudelite prognoosidel silma peal, sest oht on olemas.


1 kommentaar:

  1. Seda juulilõpu kuumust ei tule. GFSist juba eile õhtuks kaotati see. Roheline sügis jätkub..

    VastaKustuta