Leheloend

neljapäev, 15. jaanuar 2015

Jaanuari teine pool on kätte jõudnud

17. jaanuar:
Järjekordne hommik, mis algas pilviselt ja pisut tuuliselt. Õhutemperatuur oli valdavalt üle Eesti plusspoolel. Mõnel pool tekkis pilvede vahele ka selgemaid laike, kust paistis päike läbi. Lõunal hakkas paljudes kohtades vihma sadama, sajualad ilmusid sisemaale edelast ja liikusid ida/kirde suunas. Võib kohe öelda, et tugevama tuule ajal lausa tuiskas seda vihma. Suuremad sõiduteed olid siin Simunas üpris sopased. Kõrvalteed püsisid vesistena ja jäistena. Õhtuks tuul vaibus natukene sisemaal, aga Läänemere ümbruses ja Soome lahel kerkisid puhangud 15-19 meetrini sekundis. Aeg-ajalt sadas vihma.

Jäine, vesine kõrvaltee ja kihtrünkpilved vihmasaju ajal Simuna ääres kell 14:37

Sajualad Eestis kella 17:15 seisuga

16. jaanuar:
Hommik algas tuuliselt ja sajuselt, mitmel pool tuiskas lund ja lörtsi. Kohati oli sadu intensiivne ja seetõttu võis liiklemine ka raskendatud olla. Hiljem läks sadu üle vihmale. Õhutemperatuur püsis päeva jooksul valdavalt plusspoolel, kuid varastel hommikutundidel oli Kirde-Eestis 0 kraadist natukene madalamal. Kella 6 paiku hommikul mõõdeti kõige tugevamaks puhanguliseks tuuleks - Naissaarel - lausa 26,9 m/s. Sisemaal kerkisid puhangud kohati üle 15 m/s. Õhtuks polnud veel tuul vaibunud ja mere kohal esines endsiselt puhanguid üle 20 m/s. Tuul hakkas tasapisi vaibuma alles 17. jaanuari varahommikul.

Tuuline hommik koos lumesajuga Jõgeva linnas, pildistatud kell 9:39

15. jaanuar:
Hommikul sadas veel siin-seal vihma, lörtsi kui ka lund, sajuhoogude intensiivsus polnud paraku väga suur. Ilm püsis päeval valdavalt tuulisena, pilvisena ja õhutemperatuur oli 0 kraadist kõrgemal. Aeg-ajalt tekkis pilvede vahele ka selgemaid laike ning siis õnnestus näiteks mul hetkeks päikest näha, kindlasti ka paljudsel teistel inimestel. Ööl vastu reedet võib õhutemperatuur langeda miinus poolele. Väga madala õhurõhuga tsükloni serv ulatub varsti meieni, tihedad sajuhood peaksid saartele ja sisemaale jõudma alles pärast keskööd. Kindlasti on oodata ka kiiret tuule tugevnemist, saartel ja rannikualadel pole välistatud tuulepuhangud kuni 23 m/s, Läänemerel on ilm natukene tormisem, sest seal võib olla puhangulisi tuuli kuni 25 m/s. Arvasite, et sisemaa jääb tuulest puutumata? Paraku mitte, kuna sisemaal kerkivad ka puhangud kohati 15-17 meetrini sekundis. Paljudes kohtades hakkab esinema tuisku. Tuletan meelde, et meteoroloogias nimetatakse tormiks 20,8-24,4 m/s puhuvaid tuuli. Heidame pilgu ka Riigi Ilmateenistuse kodulehele, pärastlõunal märgiti kogu riik 1. taseme hoiatuse alla. Tihedad sajuhood mõjutavad kindlasti ka liiklust. 16. jaanuari päeval katkevad ilmselt lörtsi- ja lumesajud ning sademed on enamasti vihmana. Sõiduteedel võib esinda jäidet. Ohutut liiklemist kõigile!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar