Leheloend

kolmapäev, 4. august 2021

Ilmajaam koju - erinevate mudelite soovitusi

Davis Vantage Pro 2 / Pro Plus - sobib eeskätt tõsisemale ilmahuvilisele (sõltuvalt komplektist on hind 900-2000 EUR). Vastupidav, suurepärase täpsuse ja väga paljude lisavõimalustega ilmajaam. Ilmahuviliste kogukondades laialt levinud. Turul olnud juba väga pikka aega. Võimalik on sensoreid erinevatesse kohtadesse paigutada. Rohkem infot leiab selle mudeli kohta siit: https://www.davisinstruments.com/pages/vantage-pro2 Andmeid saab jooksutada erinevatesse keskkondadesse, ka Wundergroundi, mis on üks tuntumaid lehekülgi, mis koondab kokku erailmajaamade andmeid. 





Davis Vantage Vue -  sobib nii tõsisemale ilmahuvilisele kui ka tavakasutajatele (hind 400-800 EUR), PRO versioonist odavam, aga samuti töökindel ja suurepärase täpsusega ilmajaam. Ilmahuviliste kogukondades laialt levinud. Turul olnud juba väga pikka aega. Sensoreid pole võimalik indivuduaalselt paigutada erinevatesse kohtadesse. Andmeid saab jooksutada erinevatesse keskkondadesse, ka Wundergroundi, mis on üks tuntumaid lehekülgi, mis koondab kokku erailmajaamade andmeid. Rohkem infot leiab selle mudeli kohta siit: https://www.davisinstruments.com/pages/vantage-vue 





Minu Davis Vantage Vue ilmajaam (soetatud 2021. aasta suvel)

Kui teil on huvi Davise ilmajaamade vastu, siis soovitan osta WeatherLink Live (WLL). Sellisel juhul pole konsooli vajagi andmete edastamiseks. WeatherLink Live'i seade saadab teie ilmajaama andmeid WiFi või Etherneti kaudu otse WeatherLink Cloudi ja WeatherLinki mobiilirakendustesse. Kui WLL on korralikult eelseadistatud, saate oma ilmajaama andmeid ööpäevaringselt vaadata nii Weatherlink kodulehelt kui ka mobiilirakendusest isegi kodust eemal olles, kui internetiühendus on tagatud. 

Kui WLL sisse on paigaldatud patareid ja teil peaks juhuslikult kodus voolukatkestus esinema, siis ei ole põhjust muretsemiseks, kuna andmevahetus õues oleva ilmajaama ja WLL vahel jätkub, samas katkestuse ajal te uusi andmeid laekumas ei näe. Kui vool on taastatud, siis hakkab seade andmeid koheselt Weatherlink keskkonda üles laadima ja pärast näete neid tagantjärele. Uuri rohkem siit lehelt: https://www.davisinstruments.com/pages/weatherlink-live Võimalik osta eraldi, aga müüakse ka komplektina (ilmajaam + konsool + Weather Link Live või ilmajaam + Weather Link Live). Lisaks on veel erinevaid häid lahendusi, mille kohta saab lähemalt uurida Davise kodulehelt. 



Weatherlink pakub oma kasutajatele ka erinevaid pakette: BASIC (tasuta), PRO ja PRO+ (tasulised - kuumaks sõltuvalt paketist). Tasuta versioonis on kuvatav andmete hulk piiratud, vähe lisavõimalusi.  Aga soovitan soojalt kaaluda PRO paketi soetamist - näeb kõiki oma andmeid nii tabelites kui ka graafikutel. PRO versiooni eest tuleb maksta 3,6 EUR kuus, mis teeb ligi 43 eurot aastas. All on mõned näited graafikute kohta, mida PRO versioon pakub - graafikuid saab ise kohendada - muuta värve, parameetreid, liigutada neid jne. Leht: https://www.weatherlink.com/ 


Näide Weatherlink äpist, millega ühilduvad Davise ilmajaamad

UUS! Davis on oma jaamadele (nii PRO kui ka Vantage VUE versioonile) valmis saanud täiesti uue konsooli (Weatherlink Console). Kui on huvi, siis miks mitte kaaluda selle soetamist, aga kui soovite raha kokku hoida, siis soetage pigem lihtsalt ilmajaam koos vana konsooliga või ilma konsoolita, ent koos Weather Link Live´ga. Uue konsooli ja selle funktsioonidega saab tutvuda siin:
https://www.davisinstruments.com/collections/best-sellers/products/weatherlink-console Uut konsooli saab osta eraldi kui ka komplektina, kui soetate näiteks Davis Vantage Vue või PRO 2/ PRO 2 Plus jaama.


WeatherLink Console - Presale
METEOHELIX® IoT PRO - päikeseenergial töötav, IoT (asjade internet) tehnoloogiaid ja andureid kasutav nutikas ja üsna täpne mikroilmajaam, mille hind algab 700-800 eurost. Sobib eeskätt tõsisemale ilmahuvilisele, kelle jaoks on täpsus väga oluline. Konkreetne lahendus mõõdab õhutemperatuuri, õhuniiskust, õhurõhku ja päikesekiirgust (ning intensiivsust). Lisaraha eest on võimalik juurde osta lisasensoreid, nagu näiteks sademetemõõtja ja anemomeetri. Täiskomplekt jääb umbes 1500-1900 EUR vahemikku.

MeteoHelix®  mikroilmajaam suudab täita Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) kehtestatud kvaliteedistandardeid kliimavaatluste jaoks kõikides ilmastikutingimustes. Seda hinnatakse kogu maailmas ja see kasutab juhtmevabaks andmeedastuseks LoRaWANi, Sigfoxi ja NB-IoT-i.

"Narrowband-Internet of Things (NB-IoT) on võrgutehnoloogia asjade interneti valdkonnas. See annab võimaluse luua suhtluse seadme ja lõpptarbija vahel ja väikeseid andmete hulkasid ühest kohast teise edastada, tehes seda madala energiakuluga ja mõistliku hinnaga pika aja jooksul. Asukoht ei loe, see sobib ka hästi nendesse kohtadesse, kus levi on kehv. 

Rohkem infot leiab siit: https://www.baranidesign.com/meteohelix-pro-weather-station - nii selle, kui ka kallimate lahenduste kohta. Erinevad paketid: https://www.baranidesign.com/weather-station-packages

Superspot Weather - Eesti ettevõtte Superhands OÜ loodud multifunktsionaalne mini-ilmajaam - mõeldud kasutamiseks eelkõige põllumajanduse ja teehoolduses, aga sobib ka kodukasutuseks.  

Puuduvad liikuvad osad. Lihtsasti paigaldatav - kohe toimiv. SuperSpot Weather on loodud kasutamiseks välitingimustes ning selle patarei kestab 3 aastat. Seade mõõdab mullatemperatuuri, mullaniiskust, õhutemperatuuri, õhuniiskust, tuule suunda ja kiirust. Sademete ja tuule andur on veel lapsekingades. Pinnaandur on juhtmevaba ja kasutab Bluetooth sidet. Iga 10 minuti järel edastatakse kogutud andmed pilve, kuhu on erinevatest seadmetest mugav ligi pääseda ning andmeid vaadata. Eriliseks teeb selle asjaolu, et seadmed on andmepilvega ühendatud üle töökindla mobiilsidetehnoloogia (IoT), mis katab kogu Eesti ja võimaldab andmeid tuua ka kõige kaugematest punktidest - kasutab 4G ühendust, mitte WIFI-it. 

Firma tegeleb jooksvalt oma ilmajaamade arendamisega, masstootmist ei ole. Ettevõte on müünud oma jaamu ka välismaale, näiteks Poolasse ja Lätti. Superhandsi jaamu kasutatakse Poolas peamiselt põllumajandussektoris. Eestis kasutab neid näiteks Teede Tehnokeskus, mille andmeid kuvatakse avalikult siin: https://tik.teeilm.ee/ 

Täiskomplekt ehk saju ja tuuleanduriga ning pinnaseanduriga jaam on 1.02.2023 seisuga 450 eurot + 50 eurot aastatasu (või 5 eurot kuutasu) ja hinnale lisandub käibemaks, andurite hooldus on ettevõtte poolt tagatud. 
Rohkem infot leiab siit: https://superhands.ee/iot-seadmed/ (soovitan küsida kodulehe kaudu pakkumist) või  pöörduda siia: https://eagronom.com/et/nutikas-ilmajaam-pollule/ E-agronom on Superhands OÜ koostööpartner.



Superspot kodulehelt saate oma ilmajaama andmeid jooksvalt vaadata - terve hulk erinevaid parameetreid. 


ECOWITT ilmajaamad - sobib nii tõsisemale ilmahuvilisele kui ka tavakasutajatele. Hinnavahemik 160-350 EUR + lisanduvad saatmiskulud. Oma hinnaklassi kohta küllaltki hea mõõtmistäpsusega ja teevad töö hästi ära. Andmeid saab mugavalt jälgida Ecowitt veebilehelt ja nutiseadmetele mõeldud äpist. Samuti saab andmeid jooksutada Wunderground keskkonda. Erinevate mudelite ja võimaluste kohta täpsemalt siit: http://shop.ecowitt.com/ Sarnaseid ilmajaamu pakub ka Froggit (sakslaste poolt lihtsalt ära bränditud: https://www.froggit.de/). Froggit ilmajaamad Amazonis 


Froggit HP1000 SE Pro - sobib tõsisemale ilmahuvilisele kui ka tavakasutajatele. Lihtne paigaldada! Töötab WIFI baasil. Võimalik juurde osta erinevaid sensoreid. Hind Saksamaa Amazonis koos saatmiskuludega 260 EUR. Hea asendus Eesti poodides müüdavale vanemale Velleman WC244 mudelile. Andmeid saab mugavalt jälgida Ecowitt veebilehelt ja nutiseadmetele mõeldud äpist. Samuti saab andmeid jooksutada Wunderground keskkonda. Uuri Froggit ilmajaama kohta põhjalikumalt siit: Froggit HP1000 SE PRO Lisandunud on ka: HP2000 Wi-Fi Internet Wireless Weather Station (Y-Edition) (~300 EUR, konsooli disani ja andurite asendit muudetud erinevalt HP1000 mudelist - muidu täpselt sama).

Võimalik on soetada ka ilma liikuvate osadeta lahendus (Froggit HP1000SE PRO Ultrasonic WiFi Weather Station), mille hind küündib pisut üle 300 EUR. Vaata siit: Froggit HP1000 SE PRO Ultrasonic

Minu isiklik Froggit HP1000SE Pro (ehk sisuliselt Ambient Weather WS-2000)


Näide Ecowiti äpist, millega väga mitmed ilmajaamad ühilduvad.


Ambient Weather WS-2902C - sobib tõsisemale ilmahuvilisele kui ka tavakasutajatele. Kiidetud  mudel. Töötab WIFI baasil. Hind Ambientweather lehel 167 EUR, aga tuleb arvestada  saatmiskuludega. https://ambientweather.com/ Lisaks leiab sealt kodulehelt teisi sarnaseid mudeleid, aga hinnad on kõigil erinevad. Kui soovite Euroopast tellida, siis uurige pigem Froggit, Velleman mudeleid!



Ambient Weather WS-5000 Ultrasonic Smart Weather Station - hea täpsusega ilmajaam tõsisemale ilmahuvilisele. Puuduvad liikuvad osad. Lihtne paigaldada, aga jaama seadistamine nõuab pisut rohkem aega. Andmete värskendused reaalajas iga viie sekundi järel. Ilmajaam töötab WIFI baasil. Hind on märksa krõbedam (koos saatmiskuludega Eestisse ca 587 EUR). Muidu väga asjalik! Uuri rohkem siit:




Cordulus´e põlluilmajaam (varasema nimega "Fieldsense") - eeskätt põllumehele mõeldud professionaalne lahendus. Täisautomaatne põlluilmajaam on arendatud täppisviljeluse töövahendina, mis mõõdab sademete hulka, tuule kiirust, õhu- ja mullatemperatuuri ning teisi ilma parameetreid. Kuigi tegu on asjaliku jaamaga , siis tuleb arvestada ka sellega, et jaama maksumus on 400 €/aasta  + 520 € ühekordne liitumistasu. Uuri huvi korral rohkem siit: https://www.cordulus.com/et/farm/koduleht



Paul-Tech mullajaam - eeskätt põllumehele mõeldud professionaalne lahendus. Mullajaama maasisesed sensorid mõõdavad kahel sügavustel mulla toitainete ja niiskuse olukorda ning mullatemperatuuri. Lisaks mõõdab maapealne seade õhutemperatuuri ja relatiivset niiskust. 

Paul-Tech mullajaama teenus sisaldab:
  • Põllu analüüs mullajaama paigaldamiseks
  • Paul-Techi väljatöötatud mullajaamaga reaalajas andmete mõõtmine
  • Mõõdetud andmete töötlemine pilveserveris
  • Analüüsitud andmete jälgimine kasutajasõbraliku veebirakenduse abil
  • Automaatsed soovitused põllumehele efektiivseks majandamiseks
Rohkem infot leiab selle lahenduse kohta siit: https://paul-tech.com/et/soil-station-page/



Velleman WC244 - sobib pigem tavakasutajale, aga ka suuremale entusiastile. Hind Eestis 187-199 EUR. Töötab WIFI baasil. Teeb oma töö hästi ära, arvestades jaama hinda ja võimekust. Kaks edasimüüjat: https://www.oomipood.ee/product/wc224_ilmajaam_tuul_rohk_sademed_jne_solar_app_wunderground ja http://www.ronex.ee/Tootekataloog/Ilmajaamad/WC224 

See pole küll enam kõige uuem mudel, aga kui otsite sarnast, pisut paremat, ent mitte väga kallist lahendust, siis soovitan soojalt kaaluda Froggit HP1000SE Pro soetamist läbi Saksa Amazoni. 

Oluline on juhtida tähelepanu sellele, et Ecowitt, Ambient, Froggit, Velleman jne on kõik tegelikult Fine Offset toodangud, mis on lihtsalt ära bränditud erinevate nimede alla. Tootjaleht asub siin koos erinevate jaamadega: http://www.foshk.com Fine Offset jaamad on üldiselt heal tasemel, tasukohased ja ilmahuviliste kogukondades laialt levinud. Peale kleebitud nimede (kloonide) maatriksi leiab näiteks siit: https://www.wxforum.net/index.php?topic=40730.0

lmajaama üles seadmine – mida tuleks silmas pidada?

Pärast ilmajaama kätte saamist, selle kokku panemist ja seadistamist järgneb kõige olulisem etapp, milleks on ilmajaama korrektselt õue üles seadmine. Õige koha leidmine võib osutuda mõnikord keeruliseks ülesandeks, eriti tihedama asustusega piirkondades, kus on väga palju mõõtmisi mõjutavaid faktoreid. 

Üldiselt tuleks vältida takistusi ja kõike, mis võivad mõjutada teie ilmajaama mõõtmistulemusi, näiteks vegetatsioon, hoonete ligidus, tumedad pinnad, aeglaselt jahtuvad materjalid, nagu betoon jms. Ilmajaam võiks paikneda ideaalis tuulele avatud lagedal madala rohukattega maalapil posti küljes. Tihedama asutusega piirkonnas on sageli raske sellist sobivat kohta leida. Sellisel juhul on soovitatav ilmajaam paigaldada kuhugi kõrgemale, näiteks maja katusele või maja seinast pisut eemale posti külge. Kõrgemal saab paremini koguda tuuleandmeid, aga selle arvelt kannatab jälle teiste mõõdetavate ilmaelementide täpsus – õhutemperatuur, õhuniiskus ja sademed. Üldiselt tuleks mingi kompromiss teha. 


Best Weather Station Installation And Buying Guide - Renke

Best Weather Station Installation And Buying Guide - Renke

Mõelge hoolikalt läbi, kas teie jaoks on tähtsamal kohal õhutemperatuuri, õhuniiskuse ja sademete andmed või hoopis tuuleandmed. Ilmajaama asukohast sõltub teie ilmajaama mõõtmistulemuste täpsus ja usaldusväärsus. Mida lähemal olete mõõtmisstandarditele, seda parem. Mõistagi on see paras väljakutse paigaldada ilmajaama nii, et see vastaks üheaegselt kõikidele rahvusvaheliselt kokkulepitud mõõtmisstandarditele. Paljud kodudesse mõeldud ilmajaamad on ka väga kompaktsed, mis tähendab seda, et andureid pole sageli võimalik erinevatesse kohtadesse paigaldada, välja arvatud mõningad kallimad lahendused, mis seda võimaldavad. 

Kui teie puhul omavad suuremat tähtsust õhutemperatuur, õhuniiskus ja sademed, siis paigaldage oma ilmajaam koos kõikide anduritega tuulele avatud lagedale madala rohukattega maalapile maapinnast 2 m kõrgusele või kui tuuleandmed, siis paigaldage ilmajaam koos kõikide anduritega kuhugi kõrgemale tuulele paremini avatud kohta, ideaalis 10 m kõrgusele maapinnast. Kui teie ilmajaamal saab andureid erinevatele kõrgustele sättida, siis paigaldage õhutemperatuuri, õhuniiskuse ja sademete andur maapinnast 2 m kõrgusele ja tuuleandurid 10 m kõrgusele. 

Keskkonnaagentuuri kodulehe kaudu saate põhjalikumalt  tutvuda erinevate ilmaelementide, mõõteseadmete ja rahvusvaheliselt kokkulepitud mõõtmisstandarditega: https://www.ilmateenistus.ee/ilmatarkus/mootetehnika/mootmised-maapinnal/

4 kommentaari:

  1. Infoks, et Ecowitt, Ambient, Velleman jne on tegelikult Fine Offset tehase toodang, lihtsalt ära brändintud erinevate nimede alla. Tootjaleht siin: http://www.foshk.com ja peale kleebitud nimede (kloonide) matrix võib siit leida: https://www.wxforum.net/index.php?topic=40730.0
    Väga mõistliku hinnaga (parema, kui Amzonist) saab neid tellida Steinbergi nime alt EU-st Expondo DE poest neid: https://www.expondo.de/search?sSearch=wetterstation
    Ise olen ostnud ja kõik toimib siiani.

    VastaKustuta
  2. Jah, sellega olen täitsa kursis, et Fine Offset toodangud. Aitäh viidete eest, tulevad uudistajatele kasuks kindlasti.

    VastaKustuta
  3. Netatmo ilmajaama toimima saamine oli rist ja viletsus, aasta toimis ja peale mingit uuendust tuleb tahtmine lihtsalt need kallid jubinad haamriga puruks peksta, sest asi lihtsalt ei toimi ja kasutajatuge, eriti veel eesti keelset on võimatu saada.

    VastaKustuta
  4. Millise ilmajaama andmetele on juurdepääs masinloetaval kujul? Pean silmas API olemasolu näiteks JSON/XML/CSV kujul?

    VastaKustuta