Leheloend

pühapäev, 2. veebruar 2014

Toredad ilmavaatluspäevad 1. ja 2. veebruaril Simunas

31. jaanuaril, mil jõudsin Jõgevalt Simunasse, siis oli tunda, et siin kandis on tuul mitu korda tugevam, tuulepuhangud ulatusid kohati üle 14 m/s piiri. Pidevalt esines õues pinnatuisku ja katustelt puhus tuul lund alla. Isegi majas olles oli võimalik kuulda, kuidas tuul õues kohises.
   1. veebruari hommikul pakkus ilmataat ka Simuna ümbruses mõnusat naudingut. Õues kohises puhanguline tuul ning sellega kaasnes pinnatuisk. Ööga oli tugev tuul paljud kohad kinni tuisanud, nagu näiteks kraavid ja sõiduteed. Peale selle pöörlesid nii põldudel kui ka majade läheduses vinged lumepöörised, mida mul õnnestus isegi videokaameraga jäädvustada.

   Lund sadas hommikul üle kogu Eestimaa ning ka Simunas esines varahommikul kuni pärastlõunani tihedaid lumesadusid. Külastatud sai ka väike männimets, mille ääres võis samuti pinnatuisku vaadelda. Viibisin siis parajalt seal metsatukas, kus puhus vali tuul ja mul tekkis selline tunne, nagu rong oleks minust möödunud.

   Unustasin mainida, et kella 9 paiku hommikul puhus Simunas lõunatuul. Õhtuks oli küll suurem sadu lakanud, aga tuul oli sellegi poolest tugev.
   2. veebruari hommikul oli tuul nõrgem võrreldes eelnevate päevadega, mil puhusid tugevad tuuled. Hommikul viibisid Simuna kohal kaunid kõrgrünkpilved ja kiudrünkpilved. Mõni tund hiljem ilmusid nähtavale ka kihtrünkpilved, mis paistsid silma pilvepadjakestena. Kummalise pöörde tegi ilm pärastlõunal, mil taevasse ilmusid taas kõrgrünkpilved ja kihtrünkpilved, kuid see kord lisandusid ka kiudkihtpilved. Nende pilvede segus võis näha torukujulist pilve. Pilved olid üpris sünged.
   Ma mõttes mõtlesin, et nüüd läheb ilm sajule. Vaatasin telefonist Sürgavere radarit ja see kinnitaski, et sajuala oli liikumas Simuna suunas. Veel huvitavamaks muutub jutt nüüd, pilved tõid kaasa ka jäävihma. Jäävihm langes autodele, postidele, liiklusmärkidele, akendele ja teistele asjadele ning jäätus üpris kiiresti. Vanaisal oli keeruline autot juhtida, sest tuuleklaas oli pidevalt jääs. Korraks olime sunnitud auto kinni pidama ja tuuleklaasi kiiresti jääst lahti kraapima. Konditsioneer autos ei suutnud millegipärast tervet tuuleklaasi üles sulatada ning ainult alumine osa tuuleklaasist sulas vaikselt üles. Sellepärast kasutasime auto kojameeste tööd, et vältida tuuleklaasi alumise osa jäätumist. Peab tõdema, et nähtavus läbi jäätunud tuuleklaasi oli ikka väga halb. Õnneks sujus sõit hästi ja jõudsime õigel ajal ettenähtud sihtpunkti.
   2. veebruari pärastlõunal pisut enne kella 17-t jõudsin ma rongiga Jõgevale. Siin kandis sadas samuti jäävihma, teed olid samuti üpris libedad ja autosid kattis jääkiht. Külma oli 3 kraadi ja puhus õrn tuul.

1.-2. veebruaril minu jäädvustatud fotod Simunas, 1 foto Rakkes ja 2 viimast fotot Jõgeva linnas

Tuul puhus pidevalt katustelt lund maha, pildistatud kell 15:55 (01.02.2014)

Pinnatuisk on tööd teinud, pildistatud kell 15:55 (01.02.2014)

Hanged muudkui kasvavad, pildistatud kell 16:18 (01.02.2014)

Tuisk matab sõiduteed lume alla, pildistatud kell 16:36 (01.02.2014)

Hommikul katsid taevast lõunapool kihtrünkpilved pildistatud kell 08:20 (02.02.2014)

Poole tunni pärast avanes selline vaade. Taevas olid kõrgrünkpilved, kihtrünkpilved ja mõned kiudrünkpilved. Pildistatud kell 08:51 (02.02.2014)

Pildistatud samal ajal kell 08:51 (02.02.2014)

Kaunid pilvetupsud taevas seilamas, need on kõrgrünkpilved. Pildistatud kell 09:08 (02.02.2014)

Mõne tunni pärast muutusid pilved taevas täielikult. Üha rohkem võis näha kihtrünkpilvi, pildistatud kell 11:16

Toimus veel muutusi, taevasse ilmus pikk ja sünge kihtrünkpilvede triip, pildistatud kell 11:31

Veel mõnusaid kihtrünkpilve, pildistatud kell 12:41

Kas pole mitte ilus? Fotol on kihtrünkpilvi ja mõned kõrgrünkpilved, pildistatud kell 13:54

Nüüd muutus taevas veelgi süngemaks, fotol on kiudkihtpilved, kõrgrünkpilved ja kihtrünkpilved. Pildistatud kell 14:33

Märkasin põneva välimusega pilve, mis meenutas toru. Pildistatud kell 14:42

Minust kõrvale jäid taevas kihtrünkpilved, pildistatud kell 14:43

Veel üks kaunis pilt sellest suurest pilvedesegust, pildistatud kell 14:44

Torukujuline pilv muutus üha suuremaks, pildistatud kell 14:45

Mõnusates toonides pilved, pildistatud kell 14:55

Hommikul ja pärastlõunal lükkasid sahad lund, pildistatud kell 14:57

 Lõpuks oli see suur pilv Simunani jõudnud, mis tõi kaasa ka jäävihma! Pildistatud kell 14:57


Rongijaamani me jõudsimegi, kraapisime tuuleklaasilt jääkihi maha. Autokatusel on ikka jääkiht-Pildistatud kell 16:11 Rakkes


 Jäävihm põhjustas kiiret jäätumist, ka teed muutusid üsna libedaks! Pildistatud kell 17:04 Jõgeval

Veel üks foto jääkihist, pildistatud kell 17:04 Jõgeval

1 kommentaar: