Leheloend

pühapäev, 26. november 2017

Ilmaolud muutuvad kogu Eestis talviseks 25.10.2017

Alates käesoleva nädala keskpaigast muutuvad ilmaolud talviseks. Värskete ilmamudelite prognooside kohaselt moodustub 25. oktoobril Lõuna-Skandinaavia kohal uus osatsüklon, mis liigub üle Läänemere keskosa Eesti suunas. Madalrõhkkonnaga seotud pilvemass jõuab juba ööl vastu kolmapäeva saartele ning hommikuks Lääne-Eestisse. Päeval levivad kiudkihtpilved ja kõrgkihtpilved edasi idasse. Hiljemalt pärastlõunaks või õhtuks on kogu Eesti kõrgema kihi pilvedega kaetud. 

Lisaks on oodata kagutuule tugevnemist nii merel, rannikualadel kui ka sügaval sisemaal. Saartel ja rannikualadel võivad kõige tugevamad tuulepuhangud küündida kuni 25 m/s. Mandri-Eestis on oodata puhanguid kuni 15 m/s, üksikutes piirkondades ei ole välistatud natukene rohkemgi.

Kolmapäeva õhtuks jõuab suur sajutsoon kõigepealt saartele ning levib sealt aegamisi edasi Mandri-Eesti suunas. Pisut enne keskööd jõuab lumesadu alles Ida-Eestisse ja Kagu-Eestisse. Saartel sajab peamiselt vihma ja lörtsi, ei ole välistatud lumi. Alates Mandri-Eesti lääneosast läheb sadu peamiselt lumeks üle. Prognooside kohaselt võib sadu kohati mõõdukas või tugev olla. Ööpäevane lisanduv lumekogus on sisemaal 2-10 cm. Kindlasti tuleb arvestada sellega, et tugev tuul ja tihe sadu halvenedavad nähtavust. Kui tuul on tugev ja sajab lund, siis on oht lumetuisuks ning pinnatuisuks. Sõiduteedel esineb ka libedust.

Kaart: (http://wxcharts.eu). Sinine, roheline ja oranžikas värvus tähistavad vihma. Mida punakam see on, seda tugevam on prognoositavalt vihmasadu. Violetne värvus tähistab mõõdukat lumesadu.


Lumetuisk ja pinnatuisk Maeru piirkonnas Keilast edela pool kell 22:51. Nagu näha, siis tuul oli tugev.



Kella 22 paiku olid teeolud Lääne-Eestis ja Kesk-Eestis juba üsna lumised. Liikluses halvendasid nähtavust tihe sadu ühes tugeva tuulega, esines lumetuisku ja pinnatuisku. Sõiduteed olid kohati libedad.
Kella 21:00-22:00 vahel mõõdeti Ruhnu saarel kagutuule puhanguks 24,4 m/s. Jõgevamaa põhjaosas Tooma ilmajaamas ja Lääne-Virumaal Väike-Maarjas ulatusid puhangud pisut üle 15 m/s. Isegi Peipsi järve ääres Tiirikojas mõõdeti üheks tuuleiiliks 17 m/s. Tuul puhus valdavalt kagust ja püsis tugevana.
Maha sadanud lume tõttu kaasnes ka õhutemperatuuri langus paljudes kohtades. 



Kella 21:30 seisuga  hakkas tihe lumesadu juba Ida-Eestisse jõudma ning tuul püsis jätkuvalt tugevana.  Lääne-Eestis ja Kesk-Eestis sadas mõõdukat lund. 



Kella 21:20 paiku olid teeolud on juba väga lumised näiteks Üdruma kandis Läänemaal.



Kella 20 paiku esines Lääne-Eestis juba lumetuisku, teeolud muutusid järk-järgult lumisemaks. Kesk-Eestisse jõuab sadu enne keskööd ja Ida-Eestisse tõenäoliselt alles pärast keskööd. Ohutut liiklemist kõikidele autojuhtidele!



Läänemere regioonis ulatusid tugevamad tuulepuhangud kohati juba üle 25 m/s. NB! Kagutuule äkiline tugevnemine jätkub ka Eesti vetes. Allikas: https://www.smhi.se/en/weather/sweden-weather/observations



Kella 16:00 seisuga sadas vihma juba nii Saaremaal kui ka Hiiumaal. Kagutuule puhangud ulatusid samal ajal Roomassaare piirkonnas üle 20 m/s. Järgnevate tundide jooksul võivad tugevamad tuuleiilid kündida saartel, Liivi lahe regioonis ja looderannikul kuni 25 m/s. Sajutsoon liigub aegamisi idasse. Hilisõhtul hakkab mandril aga lörtsi ja lund sadama. Õhutemperatuur langeb sisemaal paiguti alla 0 kraadi, esineb libedust!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar