Leheloend

teisipäev, 11. august 2015

Mõõdukalt soojad ja kohatise kuumusega ilmad püsivad (11.-13.08.2015)

12. augustil jõuab edelast Eesti kohale madalrõhulohk koos külma frondiga, mis põhjustab päeva teisel poolel rünkpilvede ja rünksajupilvede arengut. Päeva esimene pool möödub rahulikult. Äikesetõenäosus on prognoositavalt kõige suurem alles õhtul ja pärast keskööd, seda enamasti Kesk- ja Ida-Eestis. Saartel ja Lääne-Eestis on sajutõenäosus esialgu väiksem. See on veel täpsustamisel, kas sinna sadu jõuab või mitte. Kui midagi jõuab mere poolt, siis tõenäoliselt vihm. Pilved liiguvad edelast kirdesse. Äikese ajal võivad sajuhood ja tuulepuhangud kohati tugevad olla. Kuumas õhumassis kerkivad õhutemperatuuri näidud Kagu-Eestis maksimaalselt kuni +32 kraadini, ei ole välistatud isegi kraad enam. Homme, 13. augustil suur kuumus taandub ja ilm muutub natukene jahedamaks. Olulist sadu oodata ei ole.

Ülevaade kell 17:15
Viljandimaal tekkinud äikesekolle liigub samuti kirdesse ning välke on registreeritud ka Jõgevamaal. Konvektiivne pilvevöönd kulgeb kuni Ida-Virumaani välja. Teine rünksajupilv koos välkudega asetseb Järvamaal ning see liigub Lääne-Virumaa poole. Soovitan jälgida radari-, välgudetektori- ja satelliandmeid.  Lisan kõik kasulikud lingid siia, et saaksite ka toimuval kogu aeg silma peal hoida:
Satelliidiandmed: http://sat24.com/bc



Ülevaade kell 16:45
Eksperimentaalne kaart, äikesevõimalus on täna kõige suurem Kesk-, Lõuna- ja Ida-Eestis, sest seal on õhumass labiilsem. Lääne- ja Loode-Eestis sajab suuretõenäosusega ainult vihma, kuid mõned üksikud välgud ei ole välistatud. Äikeseoht on veel täna õhtul ja pärast keskööd! Äikese ajal võivad tuulepuhangud ja sajuhood kohati tugevad olla. Täpsustuseks, rohelise joonega ümbritsetud ala ulatub Liivi lahel veel 5-10 km kagu ja ida poole.




Ülevaade kell 16:25

Läänemere poolt kirdesse liikunud pilvemass jõudis pärastlõunal Saaremaa ja Hiiumaa kohale koos vihmahoogudega. Enne Saaremaad registreerisid välgudetektorid välke. Seega peab arvestama, et äikeseoht on saartel olemas. Samal ajal hakkasid ka sisemaal kiiresti tekkima rünkpilved. Mõned suuremad rünksajupilved liikusid Ida-Virumaa kohalt Venemaa suunas. Välgudetektor registreeris ka nendes pilvedes välke. Pilvede kiire areng jätkub ja muutub iga tunniga üha paremaks. Edela- ja Lõuna-Eestis tekkis kella 16:15 paiku konvektiivne pilvevöönd, mis liigub kirdesse. Soovitan jälgida radari- ja satelliidiandmeid!


Augustikuu esimene pool on möödunud siiani suviselt soojana ja kohati äikeseliselt. Esimesel nädalal lõuna poolt sisse tunginud troopiline kuumus põhjustas õhutemperatuuri tõusu mitmel pool Kesk- ja Lõuna-Euroopas. Isegi Lätis ja Leedus oli õhusooja kuni 35 kraadi. Poolas jäid päeva maksimumid napilt alla +40 kraadi. Tegu oli ikkagi ekstreemse kuumusega, mida on ette tulnud ka varasematel aastatel. Uus ajutine kuumalaine jõuab Eestisse 12. augustil, kui lõunapoolsetes maakondades võib õhutemperatuuri näit +30 kraadist kraad-paari võrra kõrgemalegi tõusta. Pärast seda kuumus taandub ja ilm muutub natukene jahedamaks. Päevased termomeetri näidud jäävad püsima sisemaal +20...+26 kraadi vahele. Mõnel päeval suureneb ka hoovihma- ja äikesetõenäosus.

11. augustil kujundab meie ilma Venemaa poole liikunud antitsükloni lääneserv. Sellest on tingitud ka õhutemperatuuri tõus. lm tuleb sademeteta ja väheste pilvedega. Peamiselt võivad tekkida rünkpilved. Õhusooja on oodata päeval üle 25 kraadi, lõunapoolsetes maakondades pole välistatud kuni 30 kraadi sooja. Kolmapäeval, 12. augustil liigub madalrõhulohk üle Läänemere kirdesse ja sellega kandub meile rohkem niiskust. Seetõttu suureneb ebastabiilses õhumassis mitmel pool äikesevihmavõimalus. Õhutemperatuur tõuseb Lõuna-Eestis ja Kagu-Eestis +29...+32 kraadini. Kastepunkt ulatub prognoositavalt kuni +20 kraadini.

Ülevaade kell 21:00
Lõuna poolt jõuab ööseks Eesti kohale soe front. Kella 21 seisuga olid selle pilved juba Kagu-Lätis. Kui vaadata, mida ennustavad ilmamudelid, siis tegemist on keerulise olukorraga. Ühed mudelid on välja arvutanud, et pärast keskööd võivad mõnel pool rünksajupilved tekkida ja ei ole välistatud äike. Teised mudelid vaikivad selle koha pealt täielikult ja ei ennusta ööseks üldse sademeid. Ilmateenistuse prognoosis on ka ära märgitud, et öösel võib Kagu-Eestis kohati hoovihma sadada. Selle lühikese ülevaate koostasin täna spetsiaalselt, et anda inimestele teada, milleks on soe front tegelikult võimeline. See võib põhjustada väga ootamatult kiire pilvede arengu. Sooja frondi äikesed on tavaliselt kõige võimsamad öösel ja varahommikul. Igatahes tuleb hoida enda silmad lahti, jälgida satelliidi- ja radariandmeid, sest väike oht on olemas, et öösel tuleb mõnes kohas vihma ning ehk isegi äikest. Praegu ei oska ma midagi nii kindlalt lubada. Palun sellega arvestada.


Rünkpilved Simunas 11.08.2015

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar