Leheloend

pühapäev, 19. juuli 2015

Uue nädala esimesel päeval on hoovihma- ja äikesevõimalus

20. juuli hommikul oli jõudnud Valgevene põhjaossa väike osatsüklon, mis jätkas edasi liikumist Venemaa poole. Tänane päev tuleb pilvede rohke ja tugevamate sajuhoogudega. Need liiguvad päeva jooksul põhja ja kirde poole üle Eesti. Õhumass on meie kohal labiilne. Kohati võib sadu tugev olla ja püsib äikeseoht. Mõnel pool võib sajuhulk ulatuda üle 10 mm. Hommikul registreeris välgudetektor välke Saaremaa ja Läänemaa kohal. Õhutemperatuur on täna valdavalt alla +20 kraadi. Alles õhtul võib esineda taevas lühiajalisi selginemisi, kui tsüklon asetseb juba kaugemal.


Enne, kui vaatame, millist ilma on oodata juba algava töönädala esimesel päeval, siis tasuks meenutada ka hiljuti aset leidnud põnevaid ilmasündmusi.
   Jahedas ja niiskes õhumassis kujunesid välja 15. juulil mitmel pool Eestis rünksajupilved, mis kandsid endaga kaasas hoovihma ja esines äikest. Õhutemperatuur tõusis pärastlõunal mõnel pool +20 kraadist natukene kõrgemalegi. Õhtul hakkas taevas kiiresti selginema ja maapinda  kiiresti soojendav päike jõudis põhjustada veel mõne rünksajupilvede arengut. Ühe pilve püüdsin ka mina pildile, milles oli isegi pilv-maa välke.

Äike Jõgeva ääres 15.07.2015

  Neljapäeval, 16. juulil lisandus juurde veel niiskust ja soojust. Õhumass osutus Eesti kohal labiilseks. Seetõttu arenes paljudes kohtades rünksajupilvi, mis tõid kaasa äikese, hoovihma ja rahe. Rahet sadas suurtes kogustes peamiselt Lääne-Eestis ja Loode-Eestis. Äikesest jäi puutumata Tartu. 
   Jõgeva linna jõudis sellel päeval suure pilvevalliga rünksajupilv (Cumulonimbus arcus), millega kaasnes pagi, äike ja paduvihm. Selleks ajaks, mil suurem vihmasadu oli lõppenud, siis üks äärmiselt lähedane pilv-maa välk tabas minust teisele poole sõiduteed, umbes 50-100 meetri kaugusel jäävat kortermaja katust. Hiljem saabus sealt samast mitu teadet äikesekahjustusest. Paaril inimesel oli ruuter ja digiboks rikki läinud. Üks tähelepanelik kodanik jõudis alles õhtul töölt koju ja märkas enda ülessulanud külmkappi. Pärastlõunal nähti Väikesel väinal kahte vesipüksi pöörlemas, aga need õnneks kahjustusi kaasa ei toonud.
Video välgust: https://www.youtube.com/watch?v=_uLl8ABb598


Jõgevale saabuv riiulpilv (Cumulonimbus arcus)

Väga lähedane välk

Vesipüks Väikesel väinal, autor: Tiina Kallas

   17. juulil liikus Läänemerelt Eesti kohale osatsüklon. Õhumass oli väga labiilne ja seetõttu esines äikest üle kogu Eesti. Endal õnnestus Jõgeval olles 5 pilv-maa välku täheldada. Äikeseaktiivsus püsis varahommikul saartel ja mere kohal väga suurena, kus registreeriti  üle 1000 pilv-aluspind tüüpi välgu. Õhtu poole laekus palju teateid märkimisväärsest rahesajust Põlvamaal, kus kõnniteed, sõiduteed ja kõik muu selline oli mattunud valge vaiba alla. Radarikajalt oli näha tol õhtul punast värvi, mis sajuintensiivsuse poolest on tugev.

Pühapäeval, 19. juuli õhtul asetses Läänemere lõunaosas kirdesse liikuv osatsüklon. Poolale oli antud lausa 3. taseme hoiatus, kus hoiatati tugevate tuulte, sajuhoogude, rahe ja tornaadode eest Ilmatingimused paistavad olema 20. juulil soodsad rünkpilvede ja rünksajupilvede arenguks. Hoogsajud liiguvad päeva jooksul kiiresti Ida-Eesti ja Lääne-Venemaa poole. Pole välistatud äike ega ka rahe. Äikese ajal võib esineda tugevamaid tuulepuhanguid. Õhutemperatuur jääb valdavalt +20 kraadist madalamale. Uus väljavaade ilmub kaardina siia juba esmaspäeva hommikul!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar