Leheloend

neljapäev, 23. juuli 2015

Muutliku ilmaga juulikuu lõpp Eestis (23.-29.07.2015)

29. juulil kujundab meie ilma madalama rõhuga lohk, mistõttu on hoovihma- ja äikesevõimalus suur nii sisemaal kui ka mere kohal. Teisipäeva õhtul hakkas Eestisse jõudma soe front. Esimesed sajualad olid Loode-Eestis, Kirde-Eestis ja hiljem juba Liivi Lahel. Rünksajupilvede all võib kohati sadu mõõdukas või lausa tugev olla. Välistatud pole ka tugevamad tuuleiilid. Prognooside kohaselt peaksid äikesesüsteemid saavutama enda tipphetke alles pärastlõunal. Neljapäeval püsime ikka madalrõhkkonna mõju all ja juurde lisandub veel niiskust. See põhjustab taas sademeid merel ja sisemaal, välistatud pole äike. Ilmaparanemist on oodata tõenäoliselt alles uuel nädalal. Päevane termomeetri näit püsib vihmasadude ajal +14...+19 kraadi vahel. Paraku +23 kraadist rohkem õhusooja veel Eestis ei tule. Õnneks väike lootus soojematele ilmadele on võib-olla augustikuu esimesel poolel.

Eksperimentaalne kaart, koostatud ööl vastu 29. juulit

Mandri-Eestile ja saartele olen väljastanud 1. taseme hoiatuse, see piirkond on märgitud kaardil kollase värviga: hoovihma- ja äikesevõimalus püsib võrdlemisi suurena, tõenäosus on üle 45%. Kohati võib sadu tugev olla ja püsib tugevamate tuulepuhangute esinemise oht.

Rohelisega tähistatud piirkondades on äikesevõimalus alla 35%. Suurema tõenäosusega sajab nendes kohtades vihma, pole välistatud mõõdukad sajuhood ja tuuleiilid. Üksikud äikesed võivad siiski tekkida.

28. juuli hommikul oli taevas prognoositavast rohkem pilvi. Öösel langes õhutemperatuur mõnes ilmajaamas selge taeva all kuni +5 kraadini. Loode-Eestis oli taevas pilvisem, aga näiteks Ida-Eestis oli ilm väheste pilvedega ja päikesepaisteline. Paraku ei jagunud seda rõõmu ka sinna kauaks, sest selge taevas asendus peadselt pilvedega. Päeva jooksul katsid siin-seal taevast enamasti kihtrünkpilved, aga konvektsiooni tõttu hakkasid välja kujunema rünkpilved. Pärastlõunal jõudsid juba esimesed nõrgemad sajuhood Eestisse. Üle Leedu ja Läti ulatus soe front, mille tõttu tekkisid seal juba hommikul äikesed. Need muutusid pärastlõunal aktiivsemaks. See front liigub õhtu jooksul aeglaselt Eesti poole ja meil oodata on pilvisuse tihenemist. Kui Läti poolt saabuvad äikesed peavad vastu, siis öösel ja varahommikul pole välistatud äike ega tugevamad sajuhood. Äikese- ja vihmatõenäosus püsib nii saartel kui ka sisemaal. Vastasel juhul, kui äike peaks nõrgenema, siis on oodata öösel peamiselt vihma. Lähipäevadel oleme endiselt madalrõhkkonna mõju all, üle Eesti püsib hoovihma- ja äikesevõimalus. Õhutemperatuur jäi täna valdavalt alla +23 kraadi ja sellest suuremat soojust oodata veel pole.


 27. juuli hommikul oli taevas ebatavaliselt selge. Ainult mõned kihtrünkpilved püsisid nähtaval. Ennelõunal tekkisid mitmel pool rünkpilved, aga inversiooni mõju tõttu hakkasid need teatud kõrgusel laiali valguma. Seega kujunesid välja kihtrünkpilved, mis katsid näiteks Loode-Eestis koguni terve taeva. Päeva jooksul vihmasadu ei esinenud. Mujal Eestis oli ilm päikesepaisteline, soe ja väheste pilvedeega. Õhtul lähenes Eesti suunas kõrgema rõhuga ala, mistõttu hakkas taevas kiiresti selginema. Õhutemperatuur oli sisemaal päeva jooksul valdavalt alla +21 kraadi. Rannikualadel ulatusid tuulepuhangud varahommikul kuni 18 meetrini sekundis. Sisemaal oli tuul tunduvalt nõrgem. Järgnev hommik ehk 28. juuli tuleb kuiv ja sademeteta. Päeval läheneb Läänemere kohalt soe front koos tihedamate pilvedega. Üksikutes kohtades pole välistatud hoovihm. Õhusooja on oodata kuni 22 kraadi. Kolmapäeval ja neljapäeval jääb Eesti madalrõhkkonna mõjusfääri. Hoovihma- ja äikesevõimalus on labiilses õhumassis võrdlemisi suur, nii sisemaal kui ka mere kohal.

Rünkpilved ja kihtrünkpilved Pääsküla prügila kohalt vaadatuna, 27.07.2015 kell 10:28

26. juulil eemaldub päeva jooksul Eesti kohalt väga soe õhumass Venemaale. Õhutemperatuur tõuseb päeva jooksul idapoolsetes maakondades kuni +25 kraadini. Mitmel pool püsib äikesevihma võimalus. Kohati võib sadu tugev olla. Äikese ajal ei ole välistatud tugevamad tuuleiilid. Samuti võib sadada väikese läbimõõduga rahet. NB! Tegemist on eksperimentaalse kaardiga, mille koostasin 25. juuli hilisõhtul. Palun sellega arvestada! Mandri-Eesti, mis on märgitud kollase värviga, seal on äikesetõenäosus üle 45%. Oranžiga värvitud piirkonnas on äikeseoht äärmiselt suur, üle 75%. Tunduvalt väiksema äikesevõimalusega piirkonnad on märgitud rohelise värviga.

Ülevaade kell 19.00-22:00
Õhtul liikus Edela-Eesti poolt sisemaa suunas sajuala, mis hakkas kiiresti lagunema. Selle saju ees tekkisid Kirde-Eestis uued rünksajupilved. Lääne-Eestis oli samuti tekkinud paar rünksajupilve. Soome lahele edasi liikunud pilves registreerisid välgudetektorid mitmeid välke. Väiksem äikesekolle paiknes Narvast lõuna pool, Venemaal ja see liikus edasi kirdesse. Väga võimsad äikesesüsteemid jäävad täna teisele poole piiri ja liiguvad rohkem kirde ja põhja poole. Piiri ääres oleva äikese pilved jõuavad ka Eesti idapoolsetesse maakondadesse. Ei ole välistatud isegi uute rünksajupilvede areng.Väike äikeseoht püsib nii Ida-Eestis, Lõuna-Eestis kui ka Kagu-Eestis.


Rünksajupilv koos tugeva vihmasajuga Lääne-Virumaalt, Simunast vaadatuna kell 18:09

Ülevaade kell 15:00-18:00
Kella 15 seisuga on õhutemperatuur sisemaal valdavalt üle +20 kraadi. Kõige rohkem sooja on mõõdetud Põlvamaal, Korelas. Selleks õhutemperatuuri näiduks on +26,7 kraadi. Ilm on pilves selginemistega. Edela poolt liigub Eesti suunas uus sajuala. Hetkel kannab see endaga kaasas kõigest vihma. Kastepunkt on endiselt kõrge, sisemaal mitmel pool kuni +17 kraadi. Valgevenes ja Poolas on joonpagi, mis liigub lõunast kirde poole. Meid see väga ei mõjuta, kuid uued vertikaalse arenguga pilved on tekkinud Ida-Lätis ja Ida-Leedus. Need võivad veel Eestisse jõuda. Õhumass on ühtlasi labiilsem idapoolsetes maakondades.


Tänane väljavaade:


Ülevaade kell 12:00-15:00
Taevas on hakanud viimastel tundidel selginema. Siin-seal võib kohata pilvede vahel selgemaid laike, millest paistab päike läbi. Õhk on niiske ja soe. Külm front liigub juba üle Ida-Eesti Venemaa poole. Suuremate selginemiste korral võivad hakata arenema rünkpilved ja lõpuks isegi rünksajupilved. Äikesevõimalus püsib. Saaremaa ja Hiiumaa poole liigub üks sajuala. Kastepunkt on mõnel pool sisemaal +16 kraadi. Mere kohal on niiskust rohkem. Kella 13 seisuga oli mõõdetud Tõrva ilmajaamas õhusooja 25,4 kraadi. Mitmel pool, kus taevas on selgem ja päike paistab, seal tõuseb õhutemperatuur kiiremini.

Ülevaade kell 9:00-12:00
Hommikul oli mitmel pool Eestis taevas pilves, üksikutes kohtades nägi natukest aega isegi päikesepaistet, aga selgemad laigud taevas asendusid kiiresti pilvedega. Õhumass on meie kohal labiilne. Hommikul teatati juba tugevast vihmasajust Järvamaal ja Tartumaal. Radari järgi paiknes tugevam sadu ka Võrumaal. Kagu-Eestis, teisel pool piiri oli ka üks äikesekolle tekkinud, aga see liikus kirdesse. Sisemaal võib iga hetk suuremast rünksajupilvest vihma tulla ja välistatud ei ole äike. Pilved liiguvad rohkem põhja ning kirde suunas. Eesti kohal on alles soe front ja tugevamad sajuhood on sellest tingitud. Selle järel saabub külm front, mis võib põhjustada pärastlõunal või õhtul äikeste arengu.

Radaripilt kella 8:45 seisuga

25. juuli ongi kätte jõudnud. Öö oli enamasti selge ja õhutemperatuur langes mõnel pool +6 kraadini. Hommikul katsid siin-seal taevast kihtpilved, kuid juba kella 9 seisuga oli hakanud neid vähemaks jääma, taevas selgines ja õhutemperatuur tõusis. Täna liigub üle Läänemere Eesti suunas madalrõhuala, millega kandub siia niiskemat ja soojemat õhku. Päeva esimesel poolel on taevas enamasti selge, tekib rünkpilvi, aga pärastlõunal peaks hakkama pilvisus tihenema. Võimas äikesekolle asetses hommikul Poola põhja- ja keskosas. Välgudetektorid registreerisid välke isegi Läänemere kohal. Pärastlõunal peaks äikeseaktiivsus taas suurenema seal piirkonnas kui ka mujal Euroopas. Õhtuks peaksid sajuhood jõudma saartele ja Liiv lahele, püsib äikeseoht ja sadu võib olla kohati tugev. Hoovihma- ja äikesevõimalus on suur sisemaal homme varahommikul ja ennelõunal, eriti Ida-, Lõuna- ja Kagu-Eesti. Seal tuleb ühtlasi ka kõige soojem päev. Kagu-Eestis võib termomeetri näit kerkida kuni +25 kraadini. See on paraku lühiajaline soojus. Oodata on ka tuule tugevnemist. Merel puhuvad tuuled võivad anda isegi tormimõõdud välja. Täpsem info selle kohta ilmub juba pärastlõunal siia. Kõik sõltub tsükloni liikumistrajektoorist. Õhutemperatuur jääb täna +17...+23 kraadi vahele.

Ülevaade kell 20:00-23:00
Lõuna poolt tuleb pilvi muudkui juurde, taevas on ikka palju erinevate kujudega kiudkihtpilvi. Kella 20 seisuga asetses väiksem sajuala saartel ja Liivi lahel. Seal sadas ainult vihma ja välke ei esinenud. Poolas paiknev võimas äikesesüsteem jõuab Leedule ja Lätile iga tunniga üha lähemale. Tegemist on joonpagiga, kus äikeseintensiivsus püsib kõrgena. Samuti on üks väiksem äikesekolle tekkinud Läänemere kohal, Lätist lääne pool. See liigub ka samas suunas, nagu teised pilvedki. Paraku seal äikeseaktiivsus vähenes väga kiiresti. Püsib oht, et Poolast lähenev äike jõuab ööseks Eestisse. Sellega kaasneks äike, tugev vihmasadu ja tugevamad tuuleiilid, puhanguti 13-19 m/s. Kella 22:00 seisuga on välgudetektor registreerinud esimesed pilv-maa välgud Lätimaal. Joonpagi on veel väga aktiivne Poolas. Leedu põhjaosas on hakanud äike küll nõrgenema, aga uued rünksajupilved arenevad kiiresti Lääne-Lätis kui ka Lääne-Leedus. Äikeseoht on endiselt olemas.Vihma sajab kella 22:50 seisuga Liivi lahel, Saaremaal, Hiiumaal kui Soome lahe lääneosas. Sadu levib öö jooksul sisemaa poole. Varahommikul peaks äikesevõimalus uuesti suurenema. Tuletan meelde, et äikeseoht on Eestis veel kogu öö jooksul. See on minu viimane sissekanne täna. Seniks toredat õhtu jätku minu vaatajaskonnale. Radaripilt: http://www.ilmateenistus.ee/ilm/ilmavaatlused/radaripildid/komposiitpilt/

Läti Ilmateenistuse radaripilt, näha on uute rünksjupilvede arengut

Satelliidipildilt on näha joonpagi, mis ulatub varsti Lätini

Allikas: Sürgavere radar 


Ülevaade kell 17:00-20:00
Eestimaa taevas on muutunud pilvisemaks. Pilveliigiks on põhiliselt kiudkihtpilved, nähtavale ilmus ka 22-kraadine haloring. Taevas olev halo on hea ilmamärk, kuna annab teada, et lähenemas on vihmasadu. Saaremaast ja Hiiumaast läände on ilmunud nõrgad sajualad, mis liiguvad põhja poole. Läänemere kohal oli tekkinud taas üks väikene äikesekolle. Sooja frondi äikesed on tavaliselt intensiivsed hommikul või öösel. Seetõttu nõrgenes ka ennelõunal merel olnud äikesesüsteem. Poolas esineb äikest rohkem ja seda põhjustab külm front. Suurem sadu jõuab Saaremaale ja Hiiumaale hilisõhtul või pärast keskööd ning see liigub sisemaa suunas edasi, prognoositavalt kulgeb sajuala liikumine edelast kirdesse. Äikesevõimalus püsib.

Ülevaade kell 12:00-15:00
Äikesed liiguvad piki Läänemerd põhja poole ja selle tsükloni serv ulatub kergelt ka kirdesse. Varsti jõuab äike Gotlandi saarele. Mõne tunni pärast hakkab pilvisus tihenema alates saartest ja Edela-Eestist. Suure tõenäosusega jõuab mõõdukas või lausa tugev vihmasadu saartele. Välgud ei pruugi Saaremaad ega Hiiumaad tabada. Sisemaal on põhiliselt rünkpilved ja kihtrünkpilved. Õhutemperatuur püsib valdavalt alla +21 kraadi. Ilmateenistuse uue prognoosi kohaselt võib ka juba täna hilisõhtul või eeloleval ööl mõnel pool äikest esineda. Hoiatatakse ka tugeva saju eest. Homses prognoosis on kirjas, et õhutemperatuur tõuseb parimal juhul kuni +25 kraadini ja äikesevõimalus püsib suurena. Äikesekolde aktiivsus vähenes kiiresti enne Gotlandi saart. Edasi liigub sealt ainult vihm. Arvestades praegust olukorda, siis arvan, et tugevam vihmasadu jõuab saartele alles pärast keskööd või tund-paar varem. Pilvisus juba tiheneb kella 13:43 seisuga saartel ja Edela-Eestis.

Äike Läänemere kohal kella 12:35 ajal, suure tõenäosusega võib äike liikuda üle Gotlandi saare otse põhja.

 Pärnu Tervise Paradiisi kaamerapildist on näha, kuidas mere poolt lähenevad tihedad kiudkihtpilved. Need katavad täna õhtuks meie taeva ära.

Hommikune satelliidipilt:
Hommikused äikesed Poolas ja Läänemere kohal
Allikas: Sat24

24. juuli hommikul oli võimalik nautida sinatavat taevast ja soojendavat päikest. Täielikku pääsu veel pilvedest ei olnud. Täna tuleb Eestis vahelduva pilvisusega ilm. Peamiselt on taevas kihtrünkpilved ja rünkpilved. Sadu ei ole oodata. Ilm on tuuline, rannikualadel võivad tuulepuhangud ulatuda kuni 18 meetrini sekundis, õhtul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur püsib sisemaal valdavalt alla +21 kraadi. Laupäeval oleme veel kõrgrõhkonna mõjusfääris ja ilm tuleb sademeteta, vähese pilvisusega, soe ja endiselt tuulisena. Pühapäeval läheneb Läänemere poolt Eestisse uus madalrõhulohk, mis kannab endaga kaasas soojemat ja niiskemat õhku. Ilm muutub pilviseks ja sajuseks. Samuti suureneb äikesetõenäosus. Tuul on tugev.


Suure tõenäosusega jääb kuumalaine meist rohkem lõuna poole ja Venemaa aladele, nagu ma ennetasin enda eelmise teema esimeses sissekandes. Meil püsib päevane õhutemperatuuri näit ikka valdavalt alla +23 kraadi. Parimal juhul võivad soojakraadid tõusta +25 kraadini ainult Kagu-Eestis ja sellist ilma jaguks kõigest üheks päevaks. Läänetsüklonite mõju on endiselt väga suur. Seetõttu püsivad ilmad enam jaolt pilves, tuulisena, tihedamate sadudega ja kohatiste selginemistega. See on ka põhjuseks, miks kuumus meieni ei ulatu. Tänavuse juuni- ja juulikuu ilmad võiks panna võrduma kui keskpärase sügisega. Paralleele annaks veel kindlasti tõmmata, õhutemperatuur pole ainuke näitaja. Miks mitte võrrelda selle suve sademetehulkasid keskmise sügisega? Suvi on olnud selle aasta jooksul äärmiselt sademeterikas. Minu meelest on huvitav selliseid võrdlusi teha.
See ei kehti nüüd iga päeva kohta, sest juuni keskpaik ja juuli algus olid päikesepaistelised, ilma suuremate sadudeta ja suviselt soojad. Paraku ei jagunud seda rõõmu kauaks, kuna läänest saabunud tsüklonitega lisandus rohkem niiskust, ilmad läksid taas pilvisemaks ja sajutõenäosus suurenes. Nüüd tuleb loota, et augustikuu esimene pool oleks soojem ja teeks need 2 esimest suvekuud tasaks. Kas see nii ka juhtub? Ei oska sellele kinnitust anda. Väga palju sõltub läänevoolust ja teistest teguritest, aga kui selle mõju peaks nõrgenema, siis tuleb loota jällegi antitsüklonite ülekaalu saavutamisele. Lõunast saabuvad antitsüklonid hoiavad tavaliselt meie ilma soojana, väheste pilvedega või hoopis selgena. 

23. juulil ulatub Eesti kohale uus madalrõhulohk, mille tõttu muutub ilm päeva jooksul pilvisemaks ja suureneb hoovihmavõimalus. Edelast jõuab Eesti kohale soe front ja selle järel on kohe külm front. Ennelõunase seisuga olid äikesed jõudnud Leetu ja jätkasid sealt edasi liikumist Venemaa poole. Tuul puhub täna muutliku tugevusega. Õhutemperatuur püsib +22 kraadist madalamal, meretuulega rannikualadel on õhusooja valdavalt alla 20 kraadi. Äikeseoht on väike. Reedel on samuti sajutõenäosus suur ja tuulisest ilmast pääsu pole. Laupäeva ilm tuleb soe, sademeteta ja tuuline. Pühapäeval jõuab Kesk-Euroopast Läänemere äärde madalrõhkkond ja ilm muutub sajuseks, ei ole välisatud äike. Merel võivad tuulepuhangud ulatuda 21 meetrini sekundis, sisemaal kuni 17 m/s.

Ülevaade kell 20:00
Päeva jooksul liikus tihedam sadu üle Eesti edelast kirde poole. Kella 17 paiku registreerisid välgudetektorid Jõgevamaa põhjaosas ühe välgu. Müristamist kuulsid mitmed inimesed, ise kuulsin ka seda siin Lääne-Virumaal, Simunas. Õhtul sadas vihma veel Harjumaal kui ka Kirde-Eestis. Kella 20.00 seisuga oli õhutemperatuuri näit Eestis valdavalt alla +19 kraadi.


Müristamist oli kuulda lõuna poolt Lääne-Virumaal, Simunas. Foto on tehtud kell 17:13


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar