Leheloend

teisipäev, 23. september 2014

Sügis annab endast märku

  Juba nädal aega tagasi käivitusid ookeanidel esimesed väga võimsad tsüklonid, nüüdseks on  lääne poolt ka meieni jõudnud üks tormine tsüklon. Teine märk, mis tähistab sügise saabumist on kindlasti öökülm. Mitmeid päevi tagasi hakkasid ilmajaamad registreerima esimesi öökülmi, minuni saabus ka fotosid sellest, kuidas näiteks Lääne-Virumaal Simunas oli maapinnal härmatis.
  Alles olid meil ilmad soojad ja päikesepaistelised, kuid nüüd tuulised, jahedad ning tunduvalt sajusemad. 
 
  22. septembril jõudis Eestini tsüklon Gudrun, millega kaasnes kiire ilmamuutus. Päeval sadas mitmel pool vihma ja kohati oli sadu isegi tugev, sadu jätkus edasi ka õhtul. Hilisõhtul hakkas saartel tuul tugevnema, Ilmateenistus oli ennem seda juba hoiatuse väljastanud: Tsükloniga on kaasnenud tuule tõus, saartele on oodata puhanguid kuni 21 m/s, tormituuled! 22.09 õhtupoolikul tugevneb alates Loode-Eestist kirde- ja põhjatuul 15, puhanguti kuni 20 m/s. 23.09. öösel tugevneb tuul üle Eesti.

   23. septembri hommikul sadas veel mitmel pool vihma ja tuul oli ka sisemaal märgatavalt tõusnud. Ilmateenistus väljastas uue hoiatuse, kogu Eesti märgiti 1. taseme hoiatuse alla: Põhja- ja loodetuul puhanguti 15 m/s, saartel ja rannikul 18-21 m/s. 
Lõunal hakkasid kiiresti tekkima rünksajupilved, mis liikusid üle Eesti loodest kagu suunas tuues kaasa ka vihma, mõnel pool tuli vihma sekka ka märga lörtsi. Tuul oli õhtul veel tugev.

Kella 04:00 paiku mõõdeti Vilsandil kõige tugevamaks tuulepuhanguks 20,5 m/s, kella 06:00 ajal oli tugevaim tuulepuhang juba 21,2 m/s, samuti Vilsandi ilmajaamas mõõdetud. Jooksvaid andmeid saab vaadata siit:

 Kihtrünkpilved Jõgeva kohal kella 9:31 ajal

Minu termomeetri näit kella 10:19 ajal

   Järgnevatel päevadel püsib taevas endiselt pilves, ilmad tulevad sajused, pisut jahedad ning tuulised. 
Kuigi õhumass on külm, siis lund veel Eestisse oodata pole, aga lumekruubid või lörts pole välistatud. 
Midagi huvitavat ka meie põhjanaabrite juurest: Kuulduste kohaselt on Ida-Soomes juba esimene lumi maas. Lähipäevadeks prognoosib sinna tugevnevat põhjatuult ja (kohati kuni 15cm paksust) lund ka põhjanaabrite ilmateenistus. 
Põhjanaabrite septembrikuine lumerekord on aga aastast 1968 (23.09), mil Lapimaal mõõdeti lume paksuseks 30 cm: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/16339052
   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar