Leheloend

teisipäev, 7. aprill 2015

2015. aasta aprillikuu esimese nädala ilma kokkuvõte

Aprillikuu esimesel nädalal oli ilm väga muutlik, ainult paaril päeval polnud taevas rohkelt pilvi ja ilm püsis natukest aega kuivana ning päikesepaistelisena, aga hiljem saabusid esimesed suured sajuhood. Kõrgrõhkkonna mõju praktiliselt polnudki, äärmiselt nõrk, kui sedagi. Peamisteks ilmakujundajateks olid hoopis madalrõhkkonnad ehk tsüklonid. Nende saabumisega lisandus juurde rohkem niiskust ja soojemat õhku. Päris mitmel päeval oli hommikust õhtuni ainult lauspilvisus ja laussadu, sombune, nagu sügisel ka kombeks. Samuti puhusid muutliku suuna ja tugevusega tuuled. Õhutemperatuur polnud stabiilne tolle nädala jooksul, vaid enamus ajast üpris kõikuv, see tähendab, pidevas muutuses. Sademed esinesid põhiliselt lörtsi, vihma ja lumena.
    Kõige huvitavamaks päevaks osutus minu meelest 5. aprill. Miks just see päev? Hommik algas paljudes kohtades pilves ilmaga ja õhutemperatuuri näit püsis plusspoolel. Sünoptikud olid prognoosinud pühapäevaks muutliku pilvisusega ilma, mis osutus ka tõeks. Samuti olid GFS mudeli  näitajad väga heas seisundis ja konvektsiooni võimalus püsis suurena. Ennelõunal oli juba näha, kuidas teisel pool Peipsi järve taga,Venemaal, hakkasid suured pilverüngad satelliidipiltidele ilmuma. 

Satelliidipilt 5. aprilli pärastlõunal

Lootust oli veel terve õhtuni ja võis uskuda, et tollel päeval saab millegi huvitavaga kokku puutuda. Pärastlõunaks avanes minu silme ees esimene vägev vaatepilt, kui olin parajasti satelliidipilte vaatamas. Need olid väga suured rünkpilved ja rünksajupilved, umbes kella 16-17 ajal hakkasid esimesed sajualad radarile ilmuma. Pilvedeareng toimus väga kiiresti, rünksajupilved muudkui kasvasid kõrgustesse. Kella 17 paiku oli Jõgeva linnast juba võimalik suuri rünksajupilvi näha, mis asusid minust rohkem ida ja kagu suunas. Mida aeg edasi, seda lähemale jõudis see suur rünksajupilvede süsteem. Kella 18-ks oli võimas pilv Jõgevale tunduvalt lähemale jõudnud. Pilve alumine osa oli tumesinine, kust paistsid allalangevad sajujooned, üleval pool paistis aga kiuline osa ja näha võis ka väga võimsaid rünkpilvi. Umbes 20-25 minutit enne kella 19.00 saamist oli pilv kohe-kohe Siimustisse ja Jõgeva linna jõudmas. Jõudsin veel viimased fotod ja videoklipid jäädvustada ja pärast seda pidin andma jalgadele valu. Sõitsin enda jalgrattaga ruttu Siimustisse. Sinna jõudes hakkas hoovihma sadama, tuli ka väikese läbimõõduga rahet, kaasnes isegi pagituul.

 Rünksajupilvede süsteem kella 17:13 ajal

 Juba oli see suur pilv lähemale jõudnud, foto kell 17:52

 Pilve alumine osa muutus muudkui sinisemaks päikese käes ja pilv jätkas lähenemist, foto kell 18:02

 Pilt on jäädvustatud kell 18:19

See pilt on jäädvustatud juba kell 18:25

 Võimas riiulpilv oli Siimustisse ja Jõgevale jõudmas, foto on tehtud kell 18:47

Võimas vaatepilt riiulpilvest, foto on tehtud kell 18:52

 Sadas hoovihma ja natukene rahet, videotõmmis on tehtud kell 19:03, Siimustis

 Viimane foto on pildistatud kell 19:15 ja siin on näha, kuidas pilv eemaldub. Õhutemperatuur oli langenud +6 kraadi pealt +3 kraadini.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar