Leheloend

laupäev, 13. detsember 2014

Tormituuled jõudsid Eestisse

Hommikul puhusid Liivi lahe kohal väga tugevad tuuled, puhangud ulatusid üle 30 m/s. Märkimisväärne mõõtmistulemus pärineb aga Sõrve poolsaarelt, kus kella 4 paiku mõõdeti kõige tugevamaks puhanguliseks tuuleks 38,6 m/s. Praegu ei ole veel sellele kinnitust leitud, et kas tõesti mõõdeti nii tugev tuulepuhang või oli hoopis mõõtmisveaga tegu. Siiski, kella 11.35 paiku andis ka Riigi Ilmateenistus teada, et selline puhang oligi ära fikseeritud. Saaremalt tuli palju teateid sõiduteedele langenud puudest. Samal ajal, kui Liivi lahe ümbruses oli maru, siis näiteks põhjapoolsetes maakondades püsis tuul nõrgana. Kuid miks? Ilmselt sellepärast, et osatsükloni kese viibis samal ajal Loode-Eesti läheduses, sellest oli tingitud ka nõrk tuul. Tormisem piirkond jäi meist lõuna poole, näiteks Lätis möllasid juba tugevad tuuled, ühes ilmajaamas mõõdeti seal tuulepuhanguks 35 m/s. Ka Lõuna-Eestis oli hommikul tuul vali ja esines tugevaid tuulepuhanguid. Kella 11-ks oli tuul ka Lääne-Eestis tugevnenud, puhangud ulatusi juba üle 21 m/s.

  


13. detsembri seisuga on prognoositud lõunapoolsetesse maakondadesse tuulepuhanguid kuni 25 m/s. Pärastlõunal peaks ka Põhja-Eestis ja Virumaal tuul tõusma hakkama, sest selleks ajaks on osatsüklon juba Eestist Soome kohale liikunud.
  Intensiivse osatsükloniga saabusid Eestisse ka märkimisväärsed sajuhood, sisemaal sadas mitmel pool lund, lörtsi kui ka vihma. Hommikul üles ärgates märkasin siin Simunas, et maapinnal lebas korralik lumekiht, mitte ainult Simunas ei ole paras lumekiht maas, vaid ka paljudest teistes kohtades. Miinuseks oli see, et õhutemperatuur püsis plusspoolel ja seetõttu hakkas lumi kiiresti sulama.        

Midagi huvitavat veel, kella 4 paiku hommikul registreerisid detektorid  Saaremaa kohal ühe välgu. Üritasin saada saarlastega kontakti äikesehuviliste grupis ja küsida, et kas tõesti esines äikest. Mõne aja pärast selguski, et seal kandis oli löönud lausa mitmetel kordadel välku. NB! Detektorid registreerivad ainult pilv-maa välke. Pilvesiseseid välke võiski olla tunduvalt rohkem.



Lisan siia alla teatajate kommentaarid:
* Margareta Kolk: "Jaa, Saaremaal olevat välku nähtud".
*Andres Viinapuu: "Jah, Saaremaal oli äikest kella 3 ja 4 vahel, ise nägin nelja korralikku sähvatust, aga müristas vaid korra".
* Joosep Tamm: "Kella 3 paiku nägin välku Romassaares".
* Kersti Suzi: "Enne kella 4 oli välk ja müristamist kuulsin ka".

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar